به گزارش روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی، مراسم افتتاحیه پژوهشکده غرب شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی با قرائت پیام دکتر علی اکبر ولایتی رئیس هیأت مؤسس و هیأت امنای دانشگاه آزاد اسلامی و با حضور دکتر غلامعلی حداد عادل رئیس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی، دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی، دکتر سید مرتضی نبوی رئیس پژوهشکده غرب شناسی و دکتر سیدمحمودرضا آقامیری رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران و واحد تهران مرکزی، اساتید علوم سیاسی و روابط امور بین الملل و جمعی از مسئولان دانشگاه صبح امروز در مجتمع دانشگاهی سردار شهید حاج قاسم سلیمانی واحد تهران مرکزی برگزار شد.
دکتر ولایتی: بیانیه گام دوم انقلاب، طنینی نو در تحول آفرینی است
دکتر طهرانچی: دانشگاه آزاد اسلامی چرخش تحول آفرین از دانشگاه آموزش محور به دانشگاه حل مسأله را در دستور کار قرار داده است
دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در این مراسم با تأکید بر اینکه باید از زاویه ای دیگر به نهاد دانشگاه در ایران توجه شود، گفت: در ایران نظام چند هزارساله علمی در حوزه تمدن وجود دارد که موضوعی غیرقابل انکار است و نباید از تاریخ علم و تمدن عظیم ایران غفلت شود.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه دانشگاه به عنوان نهاد برآمده از مدرنیته به کشور ما وارد شد، گفت: دانشگاههای ما به تبعیت از دانشگاه های کشورهای غربی، فقط علوم غربی را اخذ کردند. در آن زمان برگزاری دورههای ۶ گانه اعزام به غرب در کشور آغاز شد و تحصیل کنندگان در غرب پس از برگشت به کشور به فکر راه اندازی دانشکده زبان و ادبیات غربی بودند.
دکتر طهرانچی خاطرنشان کرد: در ایران آن زمان بدون مسأله یابی و دانستن این موضوع که پشت پرده راهاندازی دانشکده زبان و ادبیات غربی در اروپا و آمریکا چیست و چرا در دانشکدههای شرق شناسی تأسیس میشود، نسبت به راهاندازی این دانشکده اقدام شد، در حالیکه غرب با هدف شناخت و رصد شرق و جوهره فکری ملتها، این دانشگاه ها را راهاندازی میکند.
عضو هیأت امنای دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه پس از پیروزی انقلاب اسلامی دانشگاههای تبعی در کشور به دانشگاه های مستقل تغییر رویه دادند، افزود: دانشگاه باید در خدمت جامعه و در راستای حل مسائل گام بردارد.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه دانشگاههای کشور در برخی موارد غفلت بزرگی داشته اند، گفت: دانشگاه باید افرادی را تربیت می کرد که تمدن غرب را که اختلاف بنیادین با تمدن ما دارد، با نگاه دقیق شناخته و بدون اینکه مقهور تمدن غربی شوند، به مقابله با آن بپردازند.
وی افزود: البته نباید این غفلت تاریخی تکرار شده و لازم است در کنار نگاه به غرب، پژوهشکده شرقشناسی نیز راهاندازی شود.
دکتر طهرانچی با بیان اینکه دانشگاه آزاد اسلامی چرخش تحول آفرین از یک دانشگاه آموزش محور و مدرک گرا به دانشگاه حل مسأله و مؤثر در چارچوب نقش آفرینی اجتماعی را در دستور کار قرار داده است، افزود: محققان باید اصول اساسی تحقیق را که شامل دو مولفه «علم» و «عدم شیفتگی» است، بدانند و با جامعیت، بدون حب و بغض واقعیت این تمدنها را به جوانان منتقل کرده تا اثرگذار باشد.
دکتر حدادعادل: شناخت غرب، سنگ بنای هر فعالیتی در ایران است
دکتر غلامعلی حداد عادل رئیس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی در این مراسم گفت: تمدن غرب اهمیت بسیاری دارد؛ چرا که با شناخت این تمدن بهتر میتوان تصمیم گیری کرد. در حال حاضر برای انجام هر فعالیتی باید ابتدا شناخت کافی از غرب داشت.
وی با تأکید بر اینکه شناخت غرب، سنگ بنای هر فعالیتی در ایران است، گفت: البته غرب شناسی یا غرب زدگی تنها در حوزه سیاسی تعریف نمیشود، بلکه از نظر اجتماعی و فرهنگی نیز قابلیت بررسی دارد.
رئیس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی با بیان اینکه غرب زدگی عوامانه در کشور وجود دارد، خاطرنشان کرد: این غرب زدگی نتیجه نشناختن غرب توسط خواص یعنی استادان و اندیشمندان است.
وی افزود: استادانی که قصد دارند در این پژوهشکده راهنمای دانشجویان باشند، باید خودشان غرب و آسیبهای آن را به خوبی مطالعه کرده باشند.
رئیس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی تصریح کرد: در فلسفه غرب همه چیز به انسان، عقل انسانی و تجربه اکتفا میکند؛ اما فلسفه در شرق تنها بر محور خدا پایه ریزی شده است.
دکتر آقامیری: راهاندازی پژوهشکده غرب شناسی در راستای مسأله محوری است
در ادامه این مراسم، دکتر سید محمودرضاآقامیری رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران و واحد تهران مرکزی با بیان اینکه در سالهای اخیر دانشگاه آزاد اسلامی در حال حرکت به سوی دانشگاه نسل سوم و چهارم است، گفت: در ابتدا تمرکز دانشگاه بر آموزش محوری بود و سپس به انجام فعالیتهای آموزشی و پژوهشی تبدیل شد.
وی افزود: ایجاد پژوهشکده غرب شناسی در همین راستا و برای انجام فعالیتهای ملی و حرکت هایی که در کشور اتفاق میافتد، است.
دکتر آقامیری خاطرنشان کرد: در حال حاضر دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی باید برای ثبت پایاننامه و رساله خود به سامانه پژوهشیار مراجعه کنند. در این سامانه موضوعات مورد تحقیق باید در راستای حل مسائل کشور باشد و پژوهشکده غرب شناسی نیز در همین راستا تأسیس و راه اندازی شده است.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران و واحد تهران مرکزی اظهار داشت: در سال گذشته ۲۰ پژوهشکده در دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران راهاندازی شد.
دکتر نبوی: پژوهشگران برای شناخت فرصتها و تهدیدها، باید افکار مربوط به غرب را مطالعه کنند
دکتر سیدمرتضی نبوی رئیس پژوهشکده غربشناسی نیز در مراسم افتتاحیه پژوهشکده غرب شناسی با اشاره به اینکه نعمتهای خداوند در ایران شامل نظام جمهوری اسلامی، استقلال، آزادی و نعمت رهبری و حضرت امام(ره) و ولایت است، گفت: مقام معظم رهبری منشاء تحولات دوران ما و هدایت بشر است.
وی خاطرنشان کرد: این پژوهشکده دو گروه پژوهشی دارد که در گروه اول، غرب و تحولات جهانی به صورت بنیادی و فلسفی بررسی و در گروه دوم، مطالعه کشورهای آمریکا، انگلیس، فرانسه و اتحادیه اروپا انجام می شود.
رئیس پژوهشکده غربشناسی در پایان خاطرنشان کرد: چشم انداز این پژوهشکده، وجود مرکزی برای شناخت علمی، بنیادی و راهبردی تمدن غرب، پیش بینی تحولات آینده و شناخت فرصت و تهدیدهای تمدن غرب برای استفاده از این تجربه در پی ریزی تمدن نوین اسلامی است که رهبر معظم انقلاب نیز در بیانیه گام دوم به آن پرداختند.