به گزارش روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی، دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در همایش علمی پژوهشی «مکتب حاج قاسم؛ دانشگاه و رسانه» که صبح امروز در سالن غدیر دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی برگزار شد، با گرامیداشت سالروز حماسه ۹ دی، به بیان سخنرانی با موضوع «حاج قاسم، شهادت و موضوع علم» پرداخت و گفت: یکی از اساتید دانشگاه میشیگان و رئیس اسبق جامعه فیزیکدانان آمریکا در سال ۲۰۰۸ اقدام به چاپ کتاب «فراسوی اسپوتنیک» کرد که در آن اتفاقات پیشبینی شده و روندهای آن قابل توجه است.
وی ادامه داد: نکته اصلی این کتاب، سیاستهای علمی شیطان بزرگ آمریکاست و در کنار آن نیز سیاستهای علمی قرن ۲۰ و ۲۱ را تحلیل میکند و به بررسی تغییر حاکمیت علمی جهان پس از پرتاب سفینه اسپوتنیک توسط شوروی سابق میپردازد.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی خاطرنشان کرد: نویسنده این کتاب اذعان دارد که پس از آنکه آمریکا با بکارگیری سلاح هستهای، حاکمیت و رهبری جهان را در دست گرفت، هیچ حادثهای به اندازه پرتاب ماهواره فضایی اسپوتنیک به فضا نتوانسته بود توجه مردم و سیاستمداران آمریکا را به حفاظت از برتریهای علم، فناوری و نظامی در مقایسه با دیگر کشورها به خود جلب کند، بنابراین پرتاب سفینه شوروی به فضا، یک واقعه تأثیرگذار در تاریخ آمریکا بود، چرا که ایالات متحده آمریکا رهبری جهانی را از منظر رهبری علم میدانست و با پرتاب اسپوتنیک احساس خطر کردند و پس از آن، جنگ سرد آغاز شد.
دکتر طهرانچی با بیان اینکه تا پیش از سال ۱۹۵۶ شعار آمریکا «علم برای دفاع» بود، گفت: در آن سالها فیزیکدانان و دانشمندان، به عنوان افسران جنگ سرد در دو بلوک شرق و غرب وارد عرصه شدند و این روند ادامه داشت تا اینکه در سال ۱۹۸۹ جنگ سرد پایان یافت و پس از فروپاشی شوروی، آمریکا خود را حاکم بلامنازع جهان تصور کرد و تا سال ۲۰۰۱ بحث جهانیسازی و سیطره دوباره آمریکا متصور بود، اما در سال ۲۰۰۱ اتفاق مهمی رخ داد و آمریکا پس از حادثه ۱۱ سپتامبر، موضوع جنگ جهانی علیه تروریسم را مطرح کرد که به دنبال آن، سمت و سوی جهان از «علم برای دفاع» به «علم برای امنیت» تغییر یافت.
وی افزود: در این راستا سیاستمداران آمریکا مطرح کردند که به یک اسپوتنیک دیگر نیاز دارند. بیل گیتس در این رابطه میگوید «آمریکا نیازمند رویکردی مانند سفینه اسپوتنیک شوروی است تا بتواند این کشور را به رهبری جهان برگرداند.»
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه با توجه به اتفاقاتی که طی این سالها افتاده بود، باعث شد با ظهور کشورهای آسیایی و با محوریت انقلاب اسلامی ایران، چین و شوروی، شکل حاکمیت جهان تغییر کند، گفت: در کتاب «فراسوی اسپوتنیک» اعلام می شود که تلاش برای استفاده از علم و فناوری، دانشمندان و سیاستمداران را وادار کرده که با مسائل پیچیده دست و پنجه نرم کنند و در این مسیر با پیشرفت بیولوژیکی مواجه شدند که این پیشرفت علاوه بر آنکه میتواند به سلامت جهانی کمک کند، ممکن است برای اقدامات تروریستی و بیولوژیکی مرگبار مورد استفاده قرار گیرد. در این کتاب تأکید شده که این اقدامات ماحصل شعار «علم برای امنیت» است و آمریکا منتظر یک پاندمی جهانی است.
دکتر طهرانچی خاطرنشان کرد: اتفاق مهم دیگری که در سال ۲۰۰۱ رخ داد، گردهمایی ۸۹ نفر از دانشمندان عرصههای مختلف در کاخ سفید بود که در این گردهمایی، سرمایهگذاری آمریکا تغییر کرد و بیوتکنولوژی و فناوری اطلاعات به عنوان جهتگیری جدید علم در ایالات متحده آمریکا مطرح شد. پس از ۱۸ سال شاهد ثمره این نشست و تصمیمگیریها بودیم؛ یعنی جنگ جهانی علیه تروریسم و دیگری پاندمی جهانی کرونا. در حادثه اول، تعداد بیشماری از کودکان، زنان و مردان بیسلاح توسط دستپروردگان آمریکا کشته شدند و در حادثه دوم نیز همانطور که پیشبینی کرده بودند، دنیا در معرض تهاجم بیولوژیکی قرار گرفت و طی آن، پنج میلیون نفر از مردم جهان جان خود را از دست دادند.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به نقش سردار سلیمانی در مقابل دخالت آمریکا در منطقه، گفت: حاج قاسم به عنوان شاگرد امامین انقلاب اسلامی، در مواجهه با حادثه اول که بهانه آمریکا برای جنگ جهانی علیه تروریسم بود، مانند یک منجی ظاهر شد و بازی که آمریکا ۱۸ سال برای آن برنامهریزی کرده بود را بهم ریخت به طوری که مردم منطقه سردار سلیمانی را منجی خود در برابر تروریستها میدانستند.
وی به نتایج دو رویکرد آمریکا در مواجهه با علم اشاره کرد و گفت: ماحصل رویکرد «علم برای دفاع» کشتار ۲۰۰ هزار نفر در اقدام ضدبشری آمریکا در بمباران اتمی هیروشیما و ناگاساکی بود. ماحصل رویکرد «علم برای امنیت» نیز کشته و آواره شدن هزاران نفر از مردم سوریه، عراق و افغانستان و همچنین مرگ میلیونها نفر بر اثر ابتلا به ویروس کرونا بود. اهمیت این موضوعات میطلبد که دانشگاه این حوادث را درک و تبیین کند.
دکتر طهرانچی با اشاره به برنامههای دانشگاه آزاد اسلامی برای توجه به گفتمان مقاومت، تصریح کرد: این دانشگاه افتخار دارد که در دو سال اخیر برنامه علمی «گفتمان مقاومت» را با احصاء ۴۰۰ نظام موضوعات در حوزه پژوهشهای تحصیلات تکمیلی در دستورکار قرار داده و تاکنون ۱۳۶ پژوهش توسط دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی در مقاطع دکتری و کارشناسی ارشد انجام شده است.
دکتر طهرانچی در پایان خاطرنشان کرد: ما در دانشگاه آزاد اسلامی افتخار داریم که سردار سلیمانی مقطع کارشناسی ارشد خود را در واحد تهران مرکزی گذرانده و در دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان درس وصایای حضرت امام(ره) و انقلاب اسلامی را تدریس میکرد. حاج قاسم برای همه ما یک معلم بود و ما دانشگاهیان وظیفه داریم با تعظیم در برابر این مرد بزرگ، به تبیین مکتب او در جامعه علمی همت بگماریم.
انتهای پیام/