به گزارش روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی، دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی شورای دانشگاه آزاد اسلامی استان فارس که صبح امروز در واحد شیراز برگزار شد، با اشاره به هدف آموزش عالی و دانشگاهداری، گفت: اولین سوالی که در این جلسات مطرح می کنیم، این است که هدف از ایجاد دانشگاه و زحماتی که برای موفقیت آن کشیده می شود، چیست. آیا هدف این است که از دانشگاه کسب درآمد کنیم و دانشجو بیاید و برود و فقط به فکر افزایش تعداد آنها باشیم؟
وی ادامه داد: در دیدگاه اسلامی و حتی غرب، آموزش نقشی اساسی در مسیر رشد انسان دارد و خداوند هه جا در اشاره به نقش انبیاء (ع)، از کلیدواژه آموزش استفاده می کند و در جایی که می فرماید «یعلمهم الکتاب و الحکمه»، در ابتدای آن بر تزکیه تأکید می شود که نشان می دهد تربیت مقدم بر آموزش است.
دکتر طهرانچی با بیان اینکه بعد از انقلاب صنعتی، انقلاب آموزشی در غرب اتفاق افتاد، گفت: هدف غرب از ایجاد و توسعه دانشگاه، اصلاح جامعه براساس معیارها و اهداف خود بود و علمی که ما از غرب به ایران آوردیم، همان نگاه «پارسونز» را دنبال می کرد که اجتماع را باید با آموزش اصلاح کنیم، اما دانشگاه فنمحور ما دنبالهرو دانشگاه غربی بود.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی خاطرنشان کرد: واقعیت این است که دانشگاه های ما در آنچه آموزش می دهند، موفق نبودند. متأسفانه شاخص های تربیتی جوانان نشاندهنده این است که دانشگاه در تربیت معیشتی، جنسی، هویتی و تحلیل فضای سیاسی و شناخت دشمنان به خوبی عمل نکرده است. این موضوع نشان می دهد در آموزش عالی مشکل داریم.
وی با تأکید بر اینکه دانشگاه باید امید را به جوانان منتقل کند، اظهار داشت: بودن دانشگاه برای کسب درآمد نیست، بلکه دانشگاه باید بر تربیت جوانان و رفتار اجتماعی تأثیرگذار باشد.
دکتر طهرانچی با اشاره به حوادث اخیر در کشور که موجب ایجاد ناآرامی در برخی شهرها شد، تصریح کرد: بدن انسان اگر ضعیف باشد و در محیط آلوده قرار گیرد، انسان دچار بیماری می شود. در رابطه با فضای اجتماعی هم اگر جوانان درک درستی از شرایط، واقعیت ها و دسیسه های دشمن نداشته باشند، جامعه با مشکل مواجه می شود. جوانان باید بدانند که استکبار قسم خورده است که ما را از پا درآورد و ریشه ملت ایران را خشک کند و حتی ابایی ندارد که بگوید مردم منطقه انسان نیستند و من فقط به دنبال چاه های نفت آنها هستم.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه در پی منفعتطلبی نظام سلطه، کشورهای منطقه مورد تعرض قرار گرفتهاند، گفت: آمریکا صریحاً اعلام کرده که نمیخواهد از منطقه غرب آسیا خارج شود و تلاش دارد که سربازان خود را بالای چاه های نفت بگذارد، چرا که به دنبال منابع کشورهای منطقه است. ایران هم بزرگترین مخازن نفت و گاز منطقه را در اختیار دارد. بنابراین باید فعالانه در این شرایط از کشور صیانت و مراقبت کنیم تا دشمنان از غفلت ما سوءاستفاده نکنند.
وی افزود: دلیل اینکه خون جوانان ما پس از درک این نگاه استکبار، به جوش نمیآید این است که دانشگاه ما نتوانسته دانشجویان را تحلیلگر بار بیاورد. کشوری که نیمی از جوانان آن به دانشگاه می آیند، نباید تحت تأثیر دسیسه ها و توطئه های دشمنان قسمخورده باشد.
دکتر طهرانچی با تأکید بر بیطرفی دانشگاه آزاد اسلامی در انتخابات پیش رو، اظهار داشت: دانشگاه آزاد اسلامی در انتخابات مجلس شورای اسلامی طرف هیچ شخص، جریان و جناحی نیست و کاندیداهای انتخابات مجلس اجازه استفاده از اموال عمومی را ندارند. وظیفه دانشگاه در این راستا همراهی با شورای نگهبان و فرمانداری ها برای برگزاری انتخابات پرشور است و اینکه چه کسانی رأی بیاورند، مردم تصمیم خواهند گرفت.
عضو هیأت امنای دانشگاه آزاد اسلامی با تأکید بر اینکه دانشگاه باید محیط پرورش و رشد باشد، گفت: ما دانشگاهیان هر روز باید رسالت خود را مرور کنیم و با عواملی که در مقابل این اهداف قرار دارند، مقابله کنیم. این یک قاعده الهی است که اگر کسی از ذکر حق و وظیفه خود غفلت کند، معیشت آن تنگ می شود. البته منظور این نیست که در دورهای که معیشت دانشگاه آزاد اسلامی تنگ شد، از ذکر خدا غفلت شد، بلکه مردم از این دانشگاه روی برگرداندند، چرا که احساس می کردند آینده جوانانشان برای دانشگاه مهم نیست.
وی ادامه داد: سیر جمعیت دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی از سال ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۷ منفی بود. در دوره جدید، ما با حضور در شهرها به مردم اطمینان دادیم که فرزندان آنها مانند فرزندان خود ما هستند و ما نسبت به تربیت، آینده و اشتغال آنها خود را مسئول می دانیم. خوشبختانه با این نگاه، مردم به دانشگاه آزاد اسلامی اعتماد کردند و امسال شاهد رشد جذب دانشجو در مقاطع کاردانی و کارشناسی بودیم. این موضوع نشان می دهد که اگر دانشگاه همگام با تحولات، متحول شود و به نیاز ها پاسخ دهد و در رشد و تعالی جامعه مؤثر باشد، می تواند به جایگاه خود برسد.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به توجه این دانشگاه به اقتصاد مقاومتی، گفت: برخی این سوال را مطرح می کنند که چرا اکنون از اقتصاد دانش بنیان صحبت می شود؟ مگر در گذشته دانش در اقتصاد سهمی نداشته؟ واقعیت این است که اقتصاد دیگر منبعپایه نیست و بیش از ۸۰ درصد اقتصاد را دانش تشکیل می دهد و سهم منابع در آن کمتراز ۲۰ درصد است. به همین دلیل تأکید داریم که دانشگاه آزاد اسلامی استان فارس که بیش از هزار عضو هیأت علمی و ۳ هزار و ۲۰۰ دانشجوی دکتری دارد، باید بر اقتصاد شهر تأثیر بگذارد.
دکتر طهرانچی خاطرنشان کرد: در شرایط کنونی که عمر کسب و کار و تجارت از ۴۰ سال به ۱۴ سال کاهش یافته است، دانشگاه اگر پارادایم های آینده را نشناسد و براساس آن الگوهای ذهنی و رفتاری را تغییر ندهد، محکوم به شکست است. بنابراین لازم است یک نقد گفتمانی در دانشگاه داشته باشیم، روش ها را تغییر دهیم و در رویه خود تجدیدنظر کنیم.
وی افزود: تحقق گام دوم انقلاب، فقط سمینار نمیخواهد، بلکه نیازمند یک نقد گفتمانی نسبت به روش های گام اول و تغییر الگوهای ذهنی و رفتاری برای آغاز راه جدید هستیم. دانشگاه آزاد اسلامی هم همزمان با گام دوم انقلاب باید پوستاندازی کند و در روش آموزش و اداره دانشگاه تغییر ایجاد کند.